WOP! Nieuwsbrief #14. Ontbijt met LEF, advocaat voor het klimaat, afvalvrij Tielt. Digital Clean-up Day op 20 maart, Wereldwaterdag op 22 maart, Earth Hour op 27 maart. En: waarom chocolade en chocolade niet hetzelfde is. Lees het allemaal in onze nummer veertien!

—————————————————————————————————————–

Wist je dat… we elke week ongeveer een bankkaart aan plastic binnenspelen? Liever iets anders op je bord? Kies bewust voor een zero waste levensstijl. 

Bokaal verwent je alvast de hele maand december met extra openingsmomenten en onverpakte inspiratie. Stay tuned!


WOP! Nieuwsbrief #10. Mobiliteit. Fairtrade. Duurzaam aankoopbeleid. Plastic (on)wijsheid. Lees onze nummer tien!

WOP! stelt voor: de allereerste tweedehandsmarkt sportkledij Tielt!

Word de nummer 1 in duurzaam sporten.

Van Atletiekvereniging tot Zwemclub, sportkledij hoort er onlosmakelijk bij…

Heb jij een pakje, maillot, broek, T-shirt, truitje of ander sporttenue in de kast liggen dat je niet meer zal gebruiken? Of ben jij net op zoek naar een sporttenue voor je nieuwe hobby? Is de vorige een maatje te klein?

Vzw WOP! brengt vraag & aanbod in contact op deze 1e tweedehandsmarkt sportkledij!

In samenwerking met de Sportdienst en verschillende sportclubs uit Tielt.

Praktisch: Kom langs op de tweedehandsmarkt sportkledij aan Sporthal De Ponte – ter hoogte van oude ingang.

Inzamelmomenten gaan door op woensdag 2 september van 13u tot 18u, en op vrijdag 4 september van 15u30 tot 18u. Het verkoopmoment gaat door op zaterdag 5 september van 9u-12u30.

Wie kledingstukken binnenbracht, kan tot twee weken na de actie terecht in de verpakkingsvrije winkel Bokaal om de winst of de niet verkochte kledingstukken op te halen.

Meer info op onze Facebookpagina “Wijzeromgaanmetdeplaneet”.


WOP! Nieuwsbrief #8. Zomerse Zaterdagen – DIY workshops – Nieuws uit de Wereld en uit Bokaal. Lees hier verder!

20200516_125939 image001


WOP! Nieuwsbrief #7. Mei Plasticvrij – Nieuwe samenwerkingen – Nieuwe producten in onze winkel Bokaal. Check it out!

 


WOP! Nieuwsbrief #6. Lees hier alles over het nieuwe aanbod ecologische en lokale voeding in onze verpakkingsarme winkel Bokaal.


WOP! Nieuwsbrief #5. Lees hier onze extra nieuwsbrief in het C-tijdperk.


WOP! Nieuwsbrief #3. Lees hier wat we allemaal (nog zullen) doen!


WOP! Nieuwsbrief #2. Lees hier meer over onze activiteiten en plannen


WOP! Nieuwsbrief #1. Lees hier meer over onze activiteiten en plannen

wop nieuwsbrief 1 pic


Leven met respect voor klimaat, milieu en mens. Bewustzijn creëren, acties ondernemen, anderen engageren

Met vzw WOP! willen we bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere levensstijl: wijzer omgaan met de planeet is iets voor iedereen, je moet het alleen kunnen zien, geïnspireerd raken, weten hoe je aan de slag kan! We helpen mensen concreet op weg om de juiste keuzes te maken, via kleine of grotere veranderingen in aankoopgedrag en levensstijl. Er staat veel op het spel.

voor website millions of people

WOP! heeft aandacht voor het globale plaatje, maar zet daarbij sterk in op lokale acties, omdat alle veranderingen beginnen in je eigen directe omgeving, samen met mensen in jouw gemeenschap.  Onze keuzes hier hebben impact op mens, klimaat en milieu tot ver over de landsgrenzen. Vaak is die impact verborgen, slechts een klein deeltje is zichtbaar en daardoor beseffen we vaak niet welke gevolgen onze keuzes hebben, elke dag opnieuw.

Vzw WOP! heeft daarom de ambitie om individuele burgers, lokale handelszaken, grootwarenhuizen, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, lokale politici, … op een positieve manier aan te zetten tot acties en veranderingen die een verschil kunnen maken.

We hadden reeds verkennende, veelbelovende gesprekken met het Stadsbestuur in Tielt, verschillende lokale handelaren, enkele scholen en de KSA. Samen hopen we in de komende periode concrete, ambitieuze acties en plannen op te stellen, op maat van ieders mogelijkheden en wensen. Hopelijk kunnen velen volgen!

We vatten het nog even samen: vzw WOP! …

  • Wil bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere levensstijl.
  • Toont aan hoe we écht impact kunnen hebben, en doorbreekt daarbij vaak voorkomende misvattingen over duurzaamheid.
  • Gaat in gesprek met handelszaken, grootwarenhuizen, scholen, jeugdbewegingen, verenigingen, sportclubs, bestuur, … en wil op een positieve manier aanzetten tot acties en veranderingen die een verschil kunnen maken.
  • Wil jou aanwakkeren, adviseren, inspireren en met je samenwerken.
  • Ontwikkelt educatieve pakketten voor jongeren. Reikt correcte informatie aan.
  • Communiceert via een eigen website, sociale media, lezingen, doe-het-zelf-workshops… maar vooral ook rechtstreeks met jou.
  • Omdat wijzer omgaan met de planeet iets is voor iedereen (overheden, bedrijven maar ook consumenten).
  • Omdat impact begint bij individuele veranderingen.
  • Een nieuw verhaal, een jong initiatief maar vooral een enthousiaste bende.

Een ontmoetingswinkel in Tielt

Onze werking rond duurzame bewustwording koppelen we concreet aan een fysieke plek. We bouwen aan een onverpakte ontmoetingswinkel “Bokaal” in de Bruggestraat 19 in hartje Tielt waar we duurzame, ecologische producten aanbieden met een minimum aan verpakking (voeding, verzorging, schoonmaak).

Bokaal is niet zomaar een winkel maar zal groeien tot een warme ontmoetingsplaats waar iedereen zichzelf kan zijn en welkom is, ook voor een klein hapje en drankje. Gezellig samenzijn, workshops, kookmomenten, lezingen, … zullen hier gehouden worden.

Lees ook meer in dit en dit artikel.

We hanteren acht principes:

–      Verpakkingsarm. Producten worden in bulk of los aangeboden, dus de bezoeker brengt zelf zijn potten of flessen mee. Ook in de voorafgaande stappen (van productieplaats tot winkel) streven we naar een minimum aan verpakking en plastic.

–      Minimum aan verlies en overschotten. Daar stellen we onze wijze van verkopen op af: we verkopen wat de bezoekers wensen af te nemen: niet meer en niet minder. Wat toch niet meer te verkopen is, krijgt een zo waardevol mogelijke bestemming (bv koken met restjes of voedselresten naar dierenvoeding of compost).

–      Verbondenheid. We spreken bewust niet van winkelier en klant, maar van medewerker en bezoeker. Het ganse gebeuren is gebaseerd op direct contact en wederzijds respect. Tussen producent en medewerker, tussen medewerker en bezoeker, tussen producent en bezoeker. We willen mensen de kans geven om te weten waar hun producten en voedsel vandaan komen. Een naam en gezicht kleven op de boer.

–      Associatieve economie. Dit sluit sterk aan bij het voorgaande punt, en hierbij laten we ons sterk inspireren door het concept van De Blauwe Bloem in Gent. Onze economische activiteiten draaien niet rond geld verdienen, maar rond samenwerken, verbinden en bemiddelen. De producent verdient een eerlijke prijs voor zijn product en de arbeid die hij erin gestoken heeft. Wijzelf wensen onze onkosten en een deeltje van onze tijd vergoed te zien, maar als er overschot is, investeren we dat in de werking van de vzw of steunen we een goed doel dat binnen onze principes past.

–      Ecologisch. Het aangeboden voedsel komt uit ecologische landbouwpraktijken, met respect voor dier en omgeving. We hebben aandacht voor biologisch of biodynamisch, voor lokale producten, voor agro-ecologische landbouwpraktijk.

–      Duurzame herkomst. Dit concept trekken we ook door naar alle andere producten. We zoeken uit waar elk product vandaan komt, letten op labels, mijden problematische producten of ingrediënten (bv palmolie), etc.

–      Low impact. In de hele logistiek streven we naar een mimimale impact via een zo laag mogelijk voetafdruk in de productie- en transportketen & in de materialenkeuze van de ontmoetingswinkel.

–      Product met een verhaal. Aan elk product willen we een verhaal kunnen koppelen, een woordje duiding. Wat, waarom en hoe. Noem het informeren, educatie en bewustmaking.

Lees hier binnenkort meer over onze concrete projecten.

groepsfoto.bestuur.WOP.JPG

Heb je zelf een idee voor een leuk project of een actie? Wil je hier mee je schouders onder zetten? Laat het ons weten.