WOP! nieuws
Food.Film.Fest @Bokaal
Op donderdag 8 december, om 20u, organiseren we in Bokaal een Food.Film.Fest avond.
Op het programma staat de bekroonde documentaire “2040”. Een inspirerend en hoopgevend verhaal waarin alles draait rond leren over, bijdragen aan, pleiten voor en investeren in regeneratieve oplossingen om onze planeet te verbeteren.
Vooraf krijgen we een korte maar krachtige getuigenis over duurzame landbouw en hoe we daar in Bokaal op inzetten.
Achteraf is er ruim de tijd om na te praten aan de bar en om je inkopen te doen in de verpakkingsvrije winkel.

Met Food.Film.Fest. wil Voedsel Anders zoveel mogelijk burgers inspireren met mooie voorbeelden van hoe voedsel anders kan. Meer dan tachtig lokale initiatieven, afdelingen, organisaties, gemeenten, scholen en bedrijven vertonen één van de vijf geselecteerde films, waarin voedselsystemen onder de loep worden genomen.
2040 is een hybride documentaire die naar de toekomst kijkt, maar die nu van levensbelang is! De reis van 2040 begon met de bekroonde regisseur Damon Gameau (That Sugar Film). Gemotiveerd door zorgen over de planeet die zijn 4-jarige dochter zou erven, begon Damon aan een wereldwijde reis om innovators en changemakers te ontmoeten op het gebied van economie, technologie, het maatschappelijk middenveld, landbouw, onderwijs en duurzaamheid. Op basis van hun expertise probeerde hij de beste oplossingen te ontdekken, die nu voor ons beschikbaar zijn, die zouden helpen de gezondheid van onze planeet en de samenlevingen te herstellen. Hij ontdekte dat mensen over de hele wereld het heft in eigen handen nemen.
Deze reis is het centrale uitgangspunt voor de documentaire ‘2040’, een verhaal van hoop, een positieve visie op wat ‘zou kunnen zijn’, in plaats van het negatieve toekomstbeeld dat we zo vaak voorgeschoteld krijgen.
Lees hier onze meest recente nieuwsbrieven
Wist je dat… we elke week ongeveer een bankkaart aan plastic binnenspelen? Liever iets anders op je bord? Kies bewust voor een zero waste levensstijl.
Bokaal verwent je met onverpakte inspiratie. Stay tuned!
WOP! Nieuwsbrief #10. Mobiliteit. Fairtrade. Duurzaam aankoopbeleid. Plastic (on)wijsheid. Lees onze nummer tien!
WOP! Nieuwsbrief #8. Zomerse Zaterdagen – DIY workshops – Nieuws uit de Wereld en uit Bokaal. Lees hier verder!
WOP! Nieuwsbrief #7. Mei Plasticvrij – Nieuwe samenwerkingen – Nieuwe producten in onze winkel Bokaal. Check it out!
WOP! Nieuwsbrief #6. Lees hier alles over het nieuwe aanbod ecologische en lokale voeding in onze verpakkingsarme winkel Bokaal.
WOP! Nieuwsbrief #5. Lees hier onze extra nieuwsbrief in het C-tijdperk.
WOP! Nieuwsbrief #3. Lees hier wat we allemaal (nog zullen) doen!
WOP! Nieuwsbrief #2. Lees hier meer over onze activiteiten en plannen
WOP! Nieuwsbrief #1. Lees hier meer over onze activiteiten en plannen
Leven met respect voor klimaat, milieu en mens. Bewustzijn creëren, acties ondernemen, anderen engageren
Met vzw WOP! willen we bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere levensstijl: wijzer omgaan met de planeet is iets voor iedereen, je moet het alleen kunnen zien, geïnspireerd raken, weten hoe je aan de slag kan! We helpen mensen concreet op weg om de juiste keuzes te maken, via kleine of grotere veranderingen in aankoopgedrag en levensstijl. Er staat veel op het spel.
WOP! heeft aandacht voor het globale plaatje, maar zet daarbij sterk in op lokale acties, omdat alle veranderingen beginnen in je eigen directe omgeving, samen met mensen in jouw gemeenschap. Onze keuzes hier hebben impact op mens, klimaat en milieu tot ver over de landsgrenzen. Vaak is die impact verborgen, slechts een klein deeltje is zichtbaar en daardoor beseffen we vaak niet welke gevolgen onze keuzes hebben, elke dag opnieuw.
Vzw WOP! heeft daarom de ambitie om individuele burgers, lokale handelszaken, grootwarenhuizen, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, lokale politici, … op een positieve manier aan te zetten tot acties en veranderingen die een verschil kunnen maken.
We vatten het nog even samen: vzw WOP! …
- Nodigt je uit om een bezoekje te brengen aan onze onverpakte ontmoetingswinkel “Bokaal”. Bruggestraat 19 te Tielt. Meer te weten komen? http://www.bokaaltielt.be
- Wil bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere levensstijl.
- Toont aan hoe we écht impact kunnen hebben, en doorbreekt daarbij vaak voorkomende misvattingen over duurzaamheid.
- Gaat in gesprek met handelszaken, grootwarenhuizen, scholen, jeugdbewegingen, verenigingen, sportclubs, bestuur, … en wil op een positieve manier aanzetten tot acties en veranderingen die een verschil kunnen maken.
- Wil jou aanwakkeren, adviseren, inspireren en met je samenwerken.
- Ontwikkelt educatieve pakketten voor jongeren. Reikt correcte informatie aan.
- Communiceert via een eigen website, sociale media, lezingen, doe-het-zelf-workshops… maar vooral ook rechtstreeks met jou.
- Omdat wijzer omgaan met de planeet iets is voor iedereen (overheden, bedrijven maar ook consumenten).
- Omdat impact begint bij individuele veranderingen.
- Een nieuw verhaal, een jong initiatief maar vooral een enthousiaste bende.
Een ontmoetingswinkel in Tielt
We hanteren acht principes:
– Verpakkingsarm. Producten worden in bulk of los aangeboden, dus de bezoeker brengt zelf zijn potten of flessen mee. Ook in de voorafgaande stappen (van productieplaats tot winkel) streven we naar een minimum aan verpakking en plastic.
– Minimum aan verlies en overschotten. Daar stellen we onze wijze van verkopen op af: we verkopen wat de bezoekers wensen af te nemen: niet meer en niet minder. Wat toch niet meer te verkopen is, krijgt een zo waardevol mogelijke bestemming (bv koken met restjes of voedselresten naar dierenvoeding of compost).
– Verbondenheid. We spreken bewust niet van winkelier en klant, maar van medewerker en bezoeker. Het ganse gebeuren is gebaseerd op direct contact en wederzijds respect. Tussen producent en medewerker, tussen medewerker en bezoeker, tussen producent en bezoeker. We willen mensen de kans geven om te weten waar hun producten en voedsel vandaan komen. Een naam en gezicht kleven op de boer.
– Associatieve economie. Dit sluit sterk aan bij het voorgaande punt, en hierbij laten we ons sterk inspireren door het concept van De Blauwe Bloem in Gent. Onze economische activiteiten draaien niet rond geld verdienen, maar rond samenwerken, verbinden en bemiddelen. De producent verdient een eerlijke prijs voor zijn product en de arbeid die hij erin gestoken heeft. Wijzelf wensen onze onkosten en een deeltje van onze tijd vergoed te zien, maar als er overschot is, investeren we dat in de werking van de vzw of steunen we een goed doel dat binnen onze principes past.
– Ecologisch. Het aangeboden voedsel komt uit ecologische landbouwpraktijken, met respect voor dier en omgeving. We hebben aandacht voor biologisch of biodynamisch, voor lokale producten, voor agro-ecologische landbouwpraktijk.
– Duurzame herkomst. Dit concept trekken we ook door naar alle andere producten. We zoeken uit waar elk product vandaan komt, letten op labels, mijden problematische producten of ingrediënten (bv palmolie), etc.
– Low impact. In de hele logistiek streven we naar een mimimale impact via een zo laag mogelijk voetafdruk in de productie- en transportketen & in de materialenkeuze van de ontmoetingswinkel.
– Product met een verhaal. Aan elk product willen we een verhaal kunnen koppelen, een woordje duiding. Wat, waarom en hoe. Noem het informeren, educatie en bewustmaking.
Heb je zelf een idee voor een leuk project of een actie? Wil je hier mee je schouders onder zetten? Laat het ons weten.