Plasticvrij in 2022

Mei plasticvrij! Een initiatief waar iedereen wel al eens van gehoord heeft? Voor ons is het elke maand en elke dag “plasticvrij”… Want we kopen, gebruiken, eten, drinken en ademen meer plastic dan ons en de planeet lief is. Elke minuut belandt een vrachtwagen afval in de zee. Minuut na minuut, dag na dag. We kunnen dat nauwelijks bevatten.
Tijd voor verandering. Dat is niets nieuws, maar tussen denken en toepassen zit vaak nog een grote kloof… Spreken we af dat we er gewoon nu echt werk van maken? Mits wat tips ben je zo op weg geholpen. Lees hieronder wat je kan doen. En check zeker ook eens https://info.meiplasticvrij.be/.

Starten doen we met een rondje partnerruil!
Tijd om je plastic partner te vervangen door een plasticvrij alternatief!
Deze zijn alvast makkelijk te realiseren, met heel wat alternatieven die voor je klaarliggen in Bokaal:

Basta! Herbruikbare verpakkingen voor take away in Tielt

In Tielt worden jaarlijks naar schatting meer dan 2 miljoen maaltijdverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid. Een groot aandeel daarvan komt vroeg of laat in onze leefomgeving, rivieren en oceanen terecht. Om die afvalberg te verkleinen, starten we een project op met herbruikbare verpakkingen voor Tieltse handelszaken die afhaalmaaltijden aanbieden.
Het project, dat ‘Basta!’ gedoopt werd (als in: genoeg afval, tijd voor iets anders!), kwam er op initiatief van vzw WOP! en de Tieltse Mondiale Raad. Samen met Stad Tielt dienden we een subsidiedossier in bij OVAM en Fost Plus. Op 1 september 2021 ontvingen we groen licht voor het projectvoorstel, waardoor we op korte termijn aan de slag kunnen. We verwachten tegen uiterlijk begin januari 2022 vertrokken te zijn.
Het concept is eenvoudig: met dezelfde potjes zal iedereen op een makkelijk toegankelijke manier terecht kunnen in een groot aantal Tieltse zaken. We beginnen met een testperiode, waarbij we alvast kunnen rekenen op het enthousiasme van vier Tieltse zaken: Carlito, Koken, De Traagheid en Eaudette. In een volgende fase kan dat uitgebreid worden naar alle geïnteresseerde horecazaken in Tielt. De meest recente info over dit initiatief vind je via tielt.be/duurzame stad. Nog meer te weten komen? Contacteer ons via basta.tielt@gmail.com.

Duiding: Een wereld vol plastic..

In de tijdspanne van minder dan een gemiddeld mensenleven is de plastic soep op de kaart gezet. De sterk groeiende wereldbevolking weet niet goed om te gaan met het wondermateriaal… De planeet vervuilt in een ongekend hoog tempo: plastic is werkelijk overal. In rivieren of kanalen, op het land en zelfs in de lucht. Meer dan duizend diersoorten hebben op de een of andere manier last van al dat plastic. Ze krijgen het binnen, ze verwonden zich of stikken erin. Ook voor de mens is al dat zwerfplastic dramatisch. We krijgen het op ons bord en worden er ziek van. Aanwijzingen voor gezondheidsschade stapelen zich op.

Het is aan de mens om het probleem weer op te lossen. Lukt dat niet, dan zadelen we toekomstige generaties op met een eeuwige plaag.

Tien dingen die je moet weten over plastic (waarschuwing: hier word je niet zo vrolijk van…):

 1. Als de plasticproductie in de wereld in het huidige tempo blijft toenemen, zal er in 2050 in totaal 34 miljard ton plastic geproduceerd zijn…
 2. Het duurt 20 jaar vooraleer een plastic zak is afgebroken, 50 jaar voor piepschuim, 400 jaar voor een PET-fles en 450 jaar voor luiers. Echt vergaan doet het nooit: het eindigt op den duur in miljoenen onzichtbare maar schadelijke deeltjes.
 3. Sommige verzorgingsproducten (shampoo, scrubs, bodylotions, …) bestaan voor 10 procent uit microplastics. Dat kunnen er in een dagelijkse hoeveelheid van 5 milliliter wel honderdduizend zijn.
 4. Per seconde komt er 0,25 ton plastic in onze oceanen bij. Dat is één volle vrachtwagen per minuut, 1440 vrachtwagens per etmaal en acht miljoen ton per jaar.
 5. Vandaag ligt er zo’n 150 miljoen ton plastic afval op de zeebodem. Daarvan is 49 procent afkomstig van wegwerpplastic.
 6. Van al het plastic dat in het water terechtkomt, zakt 94% uiteindelijk naar de bodem van de zee, waar het wordt opgegeten door plankton, vissen en andere dieren. Zij bevinden zich onderaan de voedselketen. Wij staan aan de top…
 7. Kledingstukken (fleece, nylon, acryl, polyester) laten minuscule plastic vezels los bij het wassen. Bij het wassen van één kledingstuk in één wasbeurt blijkt het niet om duizenden, maar miljoenen vezels te gaan. Deze zijn zo klein dat ze rioolwaterzuiveringsinstallaties passeren.
 8. Het plastic zwerfafval bestaat voornamelijk uit single used verpakkingsmateriaal. Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% binnen twintig minuten weg. Circa 3% daarvan komt uiteindelijk in water terecht. Terugdringen van single use plastics zal dus uiteindelijk het grootste effect hebben op de plastic soep.
 9. Wereldwijd worden ongeveer 1 biljoen (1000 miljard) plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut. Een plastic tasje heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten.
 10. Wetenschappelijk bewijs en publicaties in toonaangevende wetenschappelijke magazines stapelen zich op: chemicaliën in plastic kunnen kanker, hartfalen, Alzheimer, dementie, Parkinson, artritis en onvruchtbaarheid veroorzaken en zelfs ongeboren baby’s in de baarmoeder beschadigen.

Tijd om het tij te keren! Het Europees Parlement gaat voor een verbod op het wegwerpplastic waarvoor een realistisch ecologisch verantwoord alternatief bestaat. Het gaat dan over plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes. Goed nieuws! Maar we zijn zo ver nog niet en we kunnen het heft in eigen handen nemen. Het is echt niet bijzonder moeilijk om zelf een verschil te maken!

Tien dingen die je zelf kan doen:

 1. Naar de winkel? Vergeet je herbruikbare boodschappentas niet! Ook voor groenten, fruit en brood bestaan prima herbruikbare zakjes.
 2. Neem op uitstap steeds je hervulbare waterfles mee.
 3. Heb je echt een rietje nodig voor dat drankje?
 4. Organiseer je een feestje? Een evenement op het werk? Probeer het eens plasticvrij! Er zijn heus wel alternatieven voor plastic bekers, glazen, ballonnen, …
 5. Koop je vlees en charcuterie bij de lokale slager, en breng zelf je potjes mee. Helemaal niet zo moeilijk en je wordt met een glimlach onthaald.
 6. Koop geen producten (koekjes, ….) in miniverpakkingen
 7. Koop minder of geen synthetische kleding
 8. Vermijd scrubs met microplastics, en gebruik geen wattenstaafjes
 9. Organiseer eens een zwerfvuilactie in je buurt
 10. Last but not least: de kracht van het getal: overtuig je buren, vrienden, collega’s, kinderen, … Hoe meer mensen en hoe groter de organisaties die plasticbewust leven en werken, hoe meer impact!

Bron: “Plastic soup atlas van de wereld”

Wil je meer lezen over de plastic problematiek en wat je zelf kunt doen? Er zijn tientallen interessante websites – dit zijn er enkele:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/dossiers/2018/05/plastic-vervuiling/

https://www.plasticsoupfoundation.org/

http://www.plasticfreejuly.org/

http://zeroplasticlembongan.com/

http://zeroplasticrivers.com/nl_NL/

https://myplasticfreelife.com/