De eens heel uitgestrekte en ongerepte regenwouden in Indonesië en Maleisië verdwijnen aan een ongekende snelheid… Denk je nu: “daar kunnen wij toch niets aan doen”? Dan heb je het fout! Want weet je hoe dat eigenlijk komt? Omdat wij met z’n allen heel veel palmolie gebruiken. Palmolie zit bijvoorbeeld in babyvoeding, koekjes, choco, pindakaas, speculoospasta, chips, en in verzorgingsproducten zoals shampoo, bodylotions, zepen en detergenten. Maar wat de laatste jaren nog een groter probleem geworden is, is dat men palmolie ook massaal gebruikt voor de productie van biodiesel. Dat laatste is een typisch voorbeeld van hoe blind we als mensen soms zijn: we denken beter te zijn met biodiesel omdat we dan minder fossiele brandstoffen verbruiken, maar we gebruiken een alternatief dat minstens even vervuilend is en geproduceerd wordt ten koste van milieu, dier en ongerepte natuur… Want om elk jaar al die miljoenen tonnen palmolie te produceren, wordt ontelbaar veel regenwoud gekapt. We lazen dat elk uur – houd je vast – niet minder dan 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt zouden worden om plaats te maken voor nieuwe palmolieplantages. Heel veel dieren die in die wouden leefden, worden met uitsterven bedreigd. Voor de teelt van deze oliepalmen is veel water nodig en worden vaak veel pesticiden gebruikt. Ook voor de mensen in de omgeving is dit dus slecht nieuws.

 

Betekent dat nu dat we palmolie best volledig bannen? Is een boycot de oplossing? En mogen we dan geen choco of chips meer eten en ons haar niet meer wassen? Het is natuurlijk niet zo zwart-wit. Alternatieven voor palmolie zijn niet altijd beter, en gelukkig zijn er ook organisaties die palmolie producenten stimuleren om op een meer duurzame wijze werken, met aandacht voor milieu en mens. Labels maken dat duidelijk. Zo is er bv het Rainforest Alliance label met de groene kikker: vind je dat terug op producten, dan garandeert dit label dat er voor de palmolie in dit product geen primair woud werd gekapt. Ook het RSPO label, hoewel iets minder strikt, is een goede indicatie voor duurzame palmolie productie.

Wij kunnen met z’n allen wel degelijk een verschil maken om het tij te doen keren in de goede richting. Wat meer kiezen voor een voedingswaren zonder palmolie kan zeker wat druk van de ketel halen.

Bovendien heeft dat ook gezondheidsvoordelen: te grote hoeveelheden verzadigde vetten, geeft aanleiding tot tal van welvaartsziektes zoals overgewicht en hartziektes. Daarnaast kunnen we een sterk signaal geven door steevast te kiezen voor die producten die een label van duurzame palmproductie dragen.

Alleen… die alternatieven zijn niet altijd makkelijk te vinden – het is vaak een hele zoektocht. Daar willen wij jullie mee helpen! We screenen producten en stellen die aan jullie voor.

En o ja: niet in het minst kunnen we een verschil maken door met z’n allen de auto meer op stal te laten en de fiets of het openbaar vervoer te nemen…

Wil je nog meer lezen over de problematiek van palmolie en wat je zelf kunt doen? Check dan deze websites:

http://www.vilt.be/belgie-blijft-palmolie-in-biodiesel-verdedigen

http://www.vilt.be/palmolieproducenten-blijven-regenwoud-vernielen

https://www.rainforest-alliance.org/articles/rainforest-alliance-certified-palm-oil

https://www.huiledepalmedurable.org/?lang=en

https://www.huiledepalmedurable.org/le-boycott-est-il-la-solution/?lang=en

https://www.oneworld.nl/powerswitch/steeds-meer-palmolie-naar-europese-biodiesel/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmolie

http://www.palmolie.info/europees-parlement-adviseert-geen-palmolie-als-biobrandstof/

https://www.rainforest-rescue.org/topics/palm-oil

http://www.degroenemeisjes.nl/palmolie/

http://www.palmolie.info/

http://inyourpalm.org/