Waarom aandacht voor duurzame en tweedehands kledij?

 • Elk jaar worden zo’n 100 miljard kledingstukken en 14 miljard schoenen geproduceerd (dixit Veerle Spaepen). Daarvan belandt zo’n 70% op de afvalberg. 
 • Meer dan de helft van de kledij die we kopen, wordt binnen het jaar al afgedankt.  Als er niets verandert, zullen we tegen 2050 150 miljoen ton kledij dumpen of verbranden per jaar.
 • De CO2 uitstoot van kledijproductie is meer dan die van alle internationale luchtvaart en scheepvaart samen.
 • Elke dag belandt een equivalent van 4 tot 7 miljoen plastic zakjes aan microplastics in het milieu, een gevolg van het wassen van onze synthetische kledij. 
 • Om 1 katoenen T-shirt te maken, is ruim 2500 l water nodig. Dat is wat 1 persoon in 2,5 jaar drinkt.
 • Jaarlijks belanden 1 miljoen katoenarbeiders in het ziekenhuis ten gevolge van blootstelling aan pesticiden. Alles samen worden zo’n 30 miljoen arbeiders uitgebuit om de kledij te maken die wij dragen.

Dat kan dus anders. Bewust inzetten op hergebruik, fair fashion en tweedehands, is interessant voor het milieu én voor de portemonnee. Scrol verder en kom meer te weten. Ook in Tielt willen we hier verder mee aan de slag.

Tips ‘n Tricks: Ethische kledij van tweedehands tot eco brands

Inderdaad, ook duurzame kledij is een belangrijke pijler binnen vzw WOP! Een heel breed thema en actueler dan ooit. Waarover gaat het? Lees verder onder deze figuur, die zelf al boekdelen spreekt…

Kleren… We kopen ze met gretigheid, wisselen met de regelmaat van de klok, willen er graag eens mee uitpakken en stralen. Voor elke gelegenheid, elke activiteit, elke ontmoeting een ander tenue. Onze kinderen groeien, maatjes veranderen. Maar lang niet iedereen kan dat financieel zo makkelijk dragen. En wat meer is: we staan zelden of nooit stil bij de gigantische impact van textielproductie. Op milieu, op klimaat maar niet in het minst ook op onze medemens. De mate waarin het overgrote deel van de bevolking kledij consumeert, is voor onze planeet onhoudbaar.

Impact kledij: hoezo?

Voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen nodig. Gebruik van land, water (veel water), energie en chemicaliën (pesticiden, verfstoffen, bleekstoffen, …) heeft een grote impact op het milieu. Fast fashion of snelle mode is gebaseerd op modetrends. Het volgende seizoen of soms zelfs de volgende maand zijn er alweer nieuwe trends. Dit zorgt ervoor dat er meer kleding wordt gekocht en dat die sneller wordt weggegooid. Ook ons online koopgedrag draagt bij tot een enorme afvalberg van textiel: wat teruggestuurd wordt omdat het niet past of ons niet aanstaat, komt zelden of nooit terug in de rekken maar wordt vaak gewoon verbrand.

Een paar cijfers maken dat sneller duidelijk dan een lange tekst, daarom presenteren we jullie een paar wist-je-datjes gebaseerd op :

‘Je kunt bijna 40 kg CO2 per jaar besparen door zes kledingstukken minder te kopen. Als iedere Belg dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 56 000 keer met de auto rond de wereld!’

‘De mode industrie produceert meer uitlaatgassen dan de vlieg- en scheepsvaartindustie samen.’

‘Gemiddeld reist een kledingstuk 1.900 kilometer, nog voor het bij de gebruiker is.’

‘Gemiddeld kost een spijkerbroek 8.000 liter water om te maken en een katoenen T-shirt 2.700 liter. 2.700 liter water is genoeg voor één persoon om 2,5 jaar van te drinken.’

Hoe kan het anders?

En wat nu? Wat kunnen we zelf doen? We dagen je uit: begin alvast eens met je kledingkast te legen. Durf je zeggen aan hoeveel stuks je komt? Ok, aan de slag dus.

 • Tip 1: Weigeren is winst. Koop enkel wat je echt nodig hebt.
 • Tip 2: Herstel of hergebruik! Neem hier eens een kijkje als je meer wil weten over herstelmogelijkheden. Ben je uitgekeken op een kledingstuk? Geef het weg, verkoop of ruil het. Ruilen in Tielt kan via het Ruilrek in Bokaal => zie hierboven.
 • Tip 3: Tweedehands is hip! En het aanbod is vandaag erg uitgebreid (zie ook verderop). Het grote – duurzame – voordeel van oude kledij hergebruiken is dat er geen nieuwe productiematerialen voor nodig zijn. Bovendien sparen we er heel wat pesticiden, water en transportkilometers mee uit.
 • Tip 4: Ga voor eco of fair fashion. Met andere woorden: koop kledij uit duurzame materialen (zoals biologisch katoen, hennep of bamboe) of met een fairtrade keurmerk. Zo draag je geen kinderarbeid en ongezonde werkomstandigheden aan je lijf.
 • Tip 5: nog meer tips? Lees ze op www.detransformisten.be/artikel/10-tips-voor-een-groene-kleerkast

Benieuwd wat de CO2-uitstoot van je kleidingkast en koopgedrag is? Doe dan de test via Fashion Footprint Calculator (www.thredup.com/fashionfootprint) en ontdek hoe proper jouw kleerkast is.

Op zoek naar nog meer info? Check zeker ook www.schonekleren.be of www.milieucentraal.nl.

Aanbod hippe tweedehandskledij

Check zeker eens het aanbod van tweedehandskledij. Super leuk als je iets vindt: lage impact en goedkoper dan nieuw! Uiteraard tweedehands is ook tweerichtingsverkeer. Je kunt er ook kledij aanbieden die je om één of andere reden niet meer wilt of kunt dragen.
Hieronder enkele tweedehands opties (vaak zowel winkel als webshop):

Deel jouw TIPS en ervaringen in onze WOP! Shopping Challenge FB groep of stuur ons een email met jouw ervaringen of tips!

Eco labels?

Ga je toch voor iets nieuws? Check dan volgende sites van onafhankelijke organisaties en labels. Je vindt er info over betrouwbare eco labels en waar ze voor staan. Er is veel greenwashing, maar dat is moeilijk om zelf allemaal te achterhalen. Deze onafhankelijke organisaties en labels deden onderzoek en verzamelden hun bevindingen voor bewuste verbruikers:

 • Rankabrand.org
 • Goodonyou.eco
 • Labelinfo.be
 • fairwear.org
 • schonekleren.be
 • COSH.ECO

In de verschillende grote steden zoals Gent, Antwerpen, …. kan het ook interessant zijn om eens een eco tour te doen met een lokale gids. Zo ontdek je duurzame adresjes en ondervind je inspiratie aan den lijve.

Tot slot:  stel jezelf als eerste de vraag bij elke aankoop – dus ook voor kledij – heb ik dat wel nodig? 😉

Ruilrek @ Bokaal

In onze ecologische winkel Bokaal vind je een ruilrek! Een wat? Heb je een kledingstuk dat je graag wil ruilen? Hang het aan ons ruilrek en neem een ander stuk naar keuze mee of ontvang een voucher voor een volgend bezoek. Kom het testen!

Welkom op ReSi-Kleren – 12 & 13 maart 2022 – Bokaal Tielt

Hippe, gezellige tweedehands kledijbeurs voor jong en oud! In het weekend van 12 en 13 maart kan je snuffelen in een ruim assortiment aan hedendaagse tweedehandskledij. Jassen, schoenen, truien, broeken, T-shirts, accessoires, …. Van kindermaat tot volwassenen. Kom vrijblijvend een kijkje nemen tussen 10u en 17u in Bokaal, Bruggestraat 19, 8700 Tielt! Ook de verpakkingsvrije winkel is doorlopend open.
Mis het niet, een ideale gelegenheid om je garderobe te vernieuwen op een duurzame manier!

EcoTexTielt

Op zaterdag 11 september 2021 vond de eerste editie van “EcoTexTielt” plaats: een tweedehandsbeurs met focus op sportkledij en tenues van (jeugd) verenigingen en scholen. Heel wat Tieltse sportclubs, jeugdverenigingen en scholen zetten mee hun schouders onder dit initiatief. We blikken tevreden terug op een succesvolle samenwerking met de Tieltse Mondiale Raad, de Sportdienst, vele sportverenigingen, jeugdbeweringen en scholen.