EcoTexTielt

We zijn verheugd om aan te kondigen dat vzw WOP! in samenwerking met de Tieltse Mondiale Raad op zaterdag 11 september 2021 een heuse tweedehandsmarkt voor kledij organiseert.
Deze markt krijgt de naam “EcoTexTielt” en focust op sportkledij en tenues van (jeugd) verenigingen en scholen. Heel wat Tieltse sport- en jeugdverenigingen maar ook verschillende Tieltse scholen zetten mee hun schouders onder dit initiatief. Maar je zal er ook standjes terugvinden van andere initiatieven en winkels die inzetten op verantwoorde kledij.

Waar en wanneer? Zaterdag 11 september 2021 in de sporthal te Tielt

Waarom? Omdat het anders moet. Bewust inzetten op hergebruik, fair fashion en tweedehands, is interessant voor het milieu én voor de portemonnee. Ook in Tielt willen we hier verder mee aan de slag.

Meer info volgt hier zeer binnenkort!

Tips ‘n Tricks: Ethische kledij van tweedehands tot eco brands

In 2021 lanceren we een nieuwe pijler: eco kledij! Een heel breed thema en actueler dan ooit! Waarover gaat het? Deze figuur spreekt voor zich…

De mate waarin het overgrote deel van de bevolking kledij consumeert, is voor onze planeet onhoudbaar. Wat kunnen we doen? Nooit meer iets kopen? Tuurlijk wel! Maar denk erover na; ga je voor lokaal, eco of fairtrade of ga je voor een én-én verhaal? Neem hier eens een kijkje als je meer wil weten over herstelmogelijkheden.
Check zeker eens het aanbod van tweedehandskledij. Super leuk als je iets vindt: lage impact en goedkoper dan nieuw! Uiteraard tweedehands is ook tweerichtingsverkeer. Je kunt er ook kledij aanbieden die je om één of andere reden niet meer wilt of kunt dragen.
Hieronder enkele tweedehands opties:

Deel jouw TIPS en ervaringen in onze WOP! Shopping Challenge FB groep of stuur ons een email met jouw ervaringen of tips!

Ga je toch voor iets nieuws? Check dan volgende sites van onafhankelijke organisaties en labels. Je vindt er info over betrouwbare eco labels en waar ze voor staan. Er is veel greenwashing, maar dat is moeilijk om zelf allemaal te achterhalen. Deze onafhankelijke organisaties en labels deden onderzoek en verzamelden hun bevindingen voor bewuste verbruikers:

  • Rankabrand.org
  • Goodonyou.eco
  • Labelinfo.be
  • fairwear.org
  • schonekleren.be
  • COSH.ECO

In de verschillende grote steden zoals Gent, Antwerpen, …. kan het ook interessant zijn om eens een eco tour te doen met een lokale gids. Zo ontdek je duurzame adresjes en ondervind je inspiratie aan den lijve. Tot slot:  stel jezelf als eerste de vraag bij elke aankoop – dus ook voor kledij – heb ik dat wel nodig? 😉