Voor de klimaatopwarming is er geen vaccin. De remedie voor het klimaatvirus, dat zijn onze klimaatacties! Zelf individueel actie ondernemen voor het klimaat… dat is toch ingewikkeld? Hoeft niet. Het kan op honderd en één manieren. En het hoeft niet meteen perfect te zijn, geef jezelf tijd erin te groeien. Zoek iets uit wat jou op het lijf geschreven is, wat voor jou haalbaar is. En denk vooral niet dat die kleine beetjes geen verschil kunnen maken… Het is een cliché maar daarom niet minder waar: “we don’t need a handful of people doing it perfectly, we need millions of people doing it imperfectly!

Daarom deelden we in de aanloop naar Dikketruiendag 2021 op onze facebookpagina tien concrete tips. Omdat herhaling geen kwaad kan. Tien? Het hadden er meer kunnen zijn natuurlijk. Of tien andere, die minstens even goed hadden kunnen zijn. Maar laat ons beginnen bij het begin. En wie er in kan slagen om op al deze fronten al wat actie te ondernemen, die staat al heel ver. Dus here we go.

Tip 1: Afval en andere brol. Wat heeft dat met het klimaat te maken? Afval produceren is een verlies van grondstoffen en energie. Bovendien zorgen de opslag, het transport en de verwerking van afval voor aantasting en verontreiniging van het milieu en voor extra uitstoot van CO2. Beperk daarom je hoeveelheid afval en sorteer goed zodat het optimaal kan worden gerecycleerd. Doe je boodschappen “verpakkingsarm”: zeg neen tegen teveel plastic verpakkingen, weiger gratis gadgets waar je niets mee bent en neem je herbruikbare tassen en zakjes standaard mee. Verpak je lunch in handige doosjes of herbruikbare lunchzakjes. Gebruik een bijenwasdoek ipv vershoudfolie. Eén adres voor dat alles in Tielt: www.bokaaltielt.be :)!

Tip 2: De beste kachel ben je zelf! We hebben het vaak over groene energie. En over welke energiebron nu de meest duurzame is. Maar wat zeker is: de meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet verbruiken. De verwarming met één graad verminderen, bespaart 6% energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Isoleer dus jezelf: niet alleen met een dikke trui, maar ook met moderne thermische (onder)kledij. En met laagjes. Meer tips? Je vindt ze hier.

Tip 3: Op zoek naar ‘Energriezels’. Energriezels? Toestellen in standby-modus. Zowel voor scholen als organisaties, maar eigenlijk voor iedereen nog steeds een belangrijk thema. Heel wat mensen werken nu van thuis uit en leerlingen volgen thuis de online lessen. Onze energierekening dreigt te ontsporen… Ga op zoek naar sluipverbruik en schakel het uit! Je bewijst er jezelf, je portemonnee én het klimaat een grote dienst mee! Hier meer info.

Tip 4: Groen in plaats van grijs. Zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen verhoogt de biodiversiteit, leidt tot minder wateroverlast, gezondere lucht en een beter klimaat. Groenvoorziening  en ruimte voor waterpartijen heeft bovendien een positief effect op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving, het werkt prima tegen ‘hittestress’. Een boodschap aan onze lokale beleidsmakers, maar evengoed aan de scholen (een groene speelplaats, hoe machtig is dat!) en aan elk van ons: heb je al eens nagedacht hoe je op kleine schaal kan ontharden in je eigen tuin, op je terras of op je oprit?

Tip 5: Consuminderen. Iedereen kan consuminderen. En het is heel hip! Er zijn heel veel initiatieven om te delen, ruilen, herstellen, samen aan te kopen enz.: repair cafés, geefpleinen, autodelen, deel-apps, klusbibs, swishing events, boekenruilkasten, speelotheken en kringwinkels. Minder consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO2, minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Consuminderen is niet alleen zinvol tegen de klimaatverandering op zich, maar ook tegen de klimaatongelijkheid, want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een grote impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen. Op onze website vind je alvast wat tips rond duurzame kledij, van tweedehands tot eco brands: wopplanet.com/duurzame-kledij/

Tip 6: Digitale soberheid. Wanneer je op het internet surft, gebruik je niet enkel een toestel dat rechtstreeks is aangesloten op een stopcontact of batterij, maar ook miljoenen gegevens die zijn opgeslagen op servers. Die servers verslinden bijzonder veel energie. Qua uitstoot van broeikasgassen, is het gebruik van het internet goed voor 3,7% van de wereldwijde uitstoot, d.w.z. het equivalent van al het luchtverkeer in de wereld. Dit cijfer zal naar verwachting verdubbelen tegen 2025 (en dat is zonder het Covid-19-effect). Eindeloos veel foto’s en filmpjes opladen of downloaden? Ook hier kan wat soberheid absoluut geen kwaad. Kuis je af en toe ook eens je online folders op? Meer lezen? Check de energids.

Tip 7: De fiets op! Te koud? Te nat? Te veel wind? Komaan! Smeer je kuiten in voor het klimaat. De klimaatflandriens trotseren met de fiets weer en wind om op school of op hun werk te geraken (als telewerk geen optie is). En in tijden van corona en beperkingen is fietsen toch dé manier om in beweging te blijven. Fietsen helpt tegen overgewicht en maakt je gezonder, fitter en alerter. Wat houdt je nog tegen?

Tip 8: Van strak gazon naar ecologisch tuinieren. Omdat een robuuste, levende tuin zichzelf kan onderhouden, meer water kan vasthouden, koolstof opslaat in de bodem en nuttige biodiversiteit aantrekt. Distels in ’t asfalt is een mooi voorbeeld: een Tielts initiatief dat ecologisch tuinieren wil promoten en gelijkgezinden wil samenbrengen. Laat je inspireren! Meer lezen? Check zeker ook eens de website van VELT.

Tip 9: Klimaatvriendelijk achter het stuur. We hadden het hiervoor al over klimaatflandriens: de fiets naar de top! Maar soms kruipen we toch eens achter het stuur… In ons kleine landje rijden liefst 7,5 miljoen voertuigen rond, waarvan 80% personenwagens. De motoren van deze personenwagens zijn wel steeds zuiniger geworden, maar we rijden meer kilometers en kopen vaak zwaardere modellen die meer verbruiken (monovolumes, SUV’s). Toch kunnen eenvoudige gedragswijzigingen de CO₂-uitstoot beperken. Je motor afzetten aan de spoorwegovergang is er ééntje (en in Tielt blijkbaar een héél moeilijke, stellen we vast…). Wil je meer zuinige tips? Hier kan je ze vinden!

Tip 10: Volg het ritme van de seizoenen. Huh? We hebben het over ons voedsel. We weten intussen allemaal dat we best serieus wat minder vlees en zuivel kunnen eten, en wat meer peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten. En ja, dat kan best wel heel divers en smaakvol zijn. Geef het eens een kans, eventueel aan de hand van een afhaalmaaltijd. Eaudette in Tielt om maar iets te noemen. Kies je ook voor seizoensgebonden? Kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit is kiezen voor lokale boeren, voor minder transport, voor minder energieverbruik. Laat je leiden door deze seizoenskalender van VELT. Bovenal: zoek uit waar je eten vandaan komt, en wie het produceert. Dan weet je écht wat je op je bord krijgt. Tomaten uit de serres van Zuid-Spanje of Italië? Toch maar even dubbel checken. Simon Reeve onthulde in zijn docu-reeks bijvoorbeeld de ongeziene impact op plastic dumping en uitbuiting van migranten. https://www.facebook.com/bbc/videos/3142875419109430.

De smaak te pakken? Surf zeker nog eens naar www.mijnverborgenimpact.nl en ontdek jouw “top tien” impact. Heel concreet, zodat je meteen ook haalbare plannen kan maken om te verduurzamen.

Zelf nog tips of toffe ervaringen? Deel ze graag met ons.

Een gedachte over “Tien Tips voor eenvoudige Klimaatacties

Reacties zijn gesloten.