Op een dag vind je bondgenoten voor al je wilde ideeën!

Met een groepje gelijkgezinde mensen uit Tielt hebben we beslist om de handen in elkaar te slaan… We willen op een leuke manier een groter bewustzijn creëren rond het belang van een duurzamere levensstijl en aankoopgedrag: medeburgers maar ook winkels, jeugdbewegingen, scholen, lokaal bestuur… aanzetten tot minder plastiek verbruik, tot milieubewust en lokaal kopen of zelf producten maken. WOP! ten top!

En waarom niet… een nieuw winkelconcept in Tielt. Een winkelconcept dat verpakkingsvrij is, waarbij geen onnodige spullen verkocht worden en waarbinnen samenwerken en samenzijn centraal staat. Een plek waar verbondenheid en begrip tussen producent, verkoper en consument de basis vormen.

Gisteren gingen we alvast samen inspiratie opdoen in Gent.

Luc en Mia van De Blauwe Bloem leerden ons alles over associatieve economie, waarbij consument en winkelier samenwerken. Over hoe gezonde handel eigenlijk weinig te maken heeft met geld verdienen, maar met samenwerken, verbinden en bemiddelen. Met zorg dragen voor elkaar. Over hoe je kan streven naar het welzijn van een groep van samenwerkende mensen. En over hoe je ertoe kunt komen om in een winkel quasi geen overschotten of afval te hebben.

Emmanuelle van Ohne maakte ons wegwijs in de wereld van de zero waste winkels, en gaf ons een nuchter beeld rond alles wat bij het opzetten van zo’n initiatief komt kijken. Dank u wel daarvoor!

Een winkel met eerlijke en gezonde producten, met een gezicht en verhaal voor elke producent. Een winkel zonder afval, zonder overschotten. Een ontmoetingsplaats waar het fijn is om te komen, waar heel wat te leren en beleven valt, waar mensen te bewegen zijn tot verandering. Dat is wat we voor ogen houden.

Dit verhaal krijgt nog een staartje!