Eenvoudigweg de was doen. Een dagelijks gegeven, maar wel ééntje met een niet te onderschatten impact… Niet alleen omwille van de fosfaten en andere schadelijke chemicaliën die we de riool in spoelen, of de plastic fles waarin ons vloeibaar wasmiddel verpakt zit, maar ook omdat schoonmaakmiddelen bijna steeds palmolie bevatten… Om het dan nog maar niet te hebben over de miljoenen minuscule plastic vezels die per wasbeurt loskomen bij het wassen van kledingstukken gemaakt van fleece, nylon, acryl of polyester… Deze zijn zo klein dat ze rioolwaterzuiveringsinstallaties passeren. Ze eindigen samen met de rest van het slib op onze akkers, en dus uiteindelijk… terug op ons bord!

Ok. Dan toch maar eens proberen zonder plastic en zonder palmolie? Zelf je wasmiddel maken met natuurvriendelijker alternatieven? Niet moeilijk, zo blijkt. Met wat zeepvlokken (van een blok palmolievrije schoonmaakzeep) en eventueel (afhankelijk van de hardheid van het water) wat soda, natriumbicarbonaat en azijn duurt dit nog geen tien minuten. En het wasresultaat is prima! Zelf je schoonmaakproducten maken iets voor freaks? Neen hoor, ’t is bijzonder simpel, zo gebeurd en ook nog eens plezant om samen met de kindjes te doen op een regenachtige zondagnamiddag.

De volgende stap? Misschien zijn andere huishoudproducten ook wel niet zo moeilijk zelf te maken? De allesreiniger was in elk geval in 5 minuten klaar. Het receptenboekje van La Droguerie Ecologique  biedt veel inspiratie.

En misschien is het ook niet zo moeilijk om kledij gebaseerd op plastics (fleece, nylon, acryl, polyester) eens te laten liggen tijdens deze soldenmaand?