In het najaar van 2018 ontstond WOP…

Tijdens een trektocht van twee maanden met ons gezin door Indonesië in de zomer, beleefden we namelijk niet alleen fantastische avonturen en waren we onder de indruk van dit machtig mooie land, maar werden we ook geconfronteerd met ontbossing ten gevolge van palmolieproductie op Sumatra, en met de trieste gevolgen van de gigantische hoeveelheden plastic die overal op straat, op het strand en in de zee gedumpt worden. Het liet ons niet meer los. Al tijdens onze reis hielden we af en toe een opruimactie, maar eenmaal terug thuis wilden de oudste zusjes Floo en Janne iets meer doen rond die twee wereldgrote uitdagingen. De Warmste Week van Studio Brussel was een goeie aanleiding, en zo ontstond een verkoopactie onder de naam WOP – “Wijzer Omgaan met de Planeet”. Het verdwijnen van het regenwoud en het verschijnen van de plastic soep werden in de kijker gezet.

We wilden bewustzijn creëren en duurzame aankopen stimuleren, en verkochten daarom allerhande producten zonder (of met duurzaam geproduceerde) palmolie alsook producten die  tot minder plastic gebruik leiden. Denk aan herbruikbare groenten- en fruitzakjes, shampoobars, bamboe tandenborstels, solide tandpasta, etc.

Het was een plezier om als gezin deze actie invulling te geven: we zetten een facebook pagina op, maakten een bestelformulier, en betrokken de kindjes op elk moment: ze hielpen om de bestellingen klaar te zetten, gaven een presentatie op school, maakten een filmpje, en hielpen tijdens onze gezellige WOP! namiddag bij ons thuis. We kwamen zelf in de lokale krant :).

Met de WOP! actie verkochten we onder meer een 50-tal shampoobars, meer dan 200 herbruikbare zakjes, 30 bamboe tandenborstels en nog zoveel meer. Alles samen bracht dit 1000 euro op. De opbrengst ging naar Good Planet Belgium, een organisatie die kinderen en jongeren inspireert om een duurzame samenleving te realiseren. Een gezonde planeet, waar iedereen goed kan leven, vandaag en morgen.

En zo is WOP! vertrokken…